vrijdag 11 december 2015

CAD-uitwerking

Uitwerking constraints

Uitwerking T-stuk, mechanisme en benen

Uitwerking Omkasting en bek

donderdag 10 december 2015

Foto's eindproduct

Hieronder staan er enkele afbeeldingen van het afgewerkte prototype:






donderdag 3 december 2015

Uitwerking definitief model





De wieltjes met het tandwiel ertussen zijn nu step-wieltjes uit een kunststof. Dit heeft als voordeel dat er veel meer grip is met de grond.


Voor het mechanisme van de benen was er ook nu weer een dood punt bij de schijven die gelijk moet ronddraaien. De aanpassing die we hiervoor maakten is gebaseerd op het wielmechanisme bij modeltreintjes, waarbij er ook een stang op 2 punten met de wielen is verbonden en deze perfect gelijk moeten draaien. Er werd namelijk bij het het 2e wiel ook een tandwiel op gemonteerd die even groot is als de 1e. Hierdoor zal ook dit stuk rechtstreeks aangedreven worden door de ketting.








dinsdag 24 november 2015

test met de doelgroep

Zaterdag hebben we de dino getest bij een vijf-jarige. De hoogte van het zadel bleek optimaal te zijn op 49 cm. De breedte bleek goed te zijn op 8cm, ook de hoogte van het stuur leek goed te zijn ter hoogt van het hoofd van de dino.

Ondanks dat de benen nog niet gemonteerd waren op het lichaam konden we zien hoe ver het kind zijn voeten naar voor plaatst en of deze zouden botsen tegen de poten van de dino, dit lijkt op het eerste zicht geen probleem te zijn aangezien de poten van de dino ver naar voor worden gemonteerd.

woensdag 18 november 2015

prototype op ware grootte

Na de tussentijdse presentatie besloten we om te beginnen bouwen aan een prototype op ware grootte, om dit dan te testen bij de doelgroep. 


De bedoeling is om hiermee naar de doelgroep te gaan en te kijken of de hoogte, breedte,... aangepast is aan de leeftijdscategorie.

Bij het maken van dit prototype houden we in het achterhoofd dat bepaalde delen bruikbaar kunnen zijn in het definitief model, hierdoor is het nodig om met de nodige afwerking te werken. 

vrijdag 30 oktober 2015

Prototype deadline 28 oktober

Voor de presentatie van 28 oktober moet een eerste prototype van het speelgoed voorgesteld worden met als doel het aantonen van de totale bewegingsoverdracht. Het prototype hier werd voornamelijk gemaakt uit hout. Het lichaam bestaat uit 2 segmenten met plaats tussen, zodat dit een volume wordt en er dus 'body' inzit. Het prototype is nog niet op ware grootte, maar de verhoudingen sluiten wel al redelijk dicht aan met het definitief model, al is vooral het ondersteuningsgedeelte (liggende balk) nog te groot qua verhouding.

Om de zichtbare wielen bij de poten van de dino weg te werken, werd er één wiel met een overbrenging in de ondersteuningsbalk gemonteerd. Deze is verbonden met een wiel in het lijf van de T-rex zelf. Op dezelfde as zijn nog 2 andere wielen gemonteerd die d.m.v. rekkers verbonden zijn met de onderkaak enerzijds en de staart anderzijds. Bij het ronddraaien van de wielen zal dus de mond open en toe gaan en de staart links-rechts bewegen. Nog via deze 2 wielen zijn er 2 staven verbonden aan 2 andere wielen er net onder met dezelfde afmetingen. Hierover zijn er 2 opmerkingen: de eerste zijnde dat deze wielen nog niet perfect zijn qua afmetingen en dus normaal niet zichtbaar mogen zijn. De tweede opmerking is dat de onderste wielen eventueel groter kunnen zijn dan de bovenste, als er dan een gleuf in de staven wordt gemaakt, zullen deze een ovale beweging maken voor de poten i.p.v. een cirkelvormige. De 2 staven zijn dan uiteindelijk verbonden met de poten die dus zo ook meebewegen.





Verandering mechanisme


Op het vorige consult kregen we de opmerking dat de wieltjes niet zichtbaar mogen zijn, het kind mag niet het idee krijgen dat het op een fiets zit. In het vorige blogbericht toonden we een manier om dit op te lossen, maar bij nader inzien levert dit systeem een probleem wanneer we hiermee twee wieltjes willen aandrijven met één schuiver (twee is niet mogelijk wegens het gebrek aan plaats binnenin de dino).


Wanneer het wieletje draait zal de ene kant de schuiver naar beneden willen schuiven, de andere kant wil naar boven. Hierdoor ontstaat er een tegenwerkende kracht waardoor dit mechanisme niet meer werkt zoals het hoort.

We gingen op zoek naar een nieuw mechanisme en bedachten het volgende:

In de steun zit er een wieltje verwerkt met daarin een tandwiel. In de dino zitten twee wieltjes verticaal boven elkaar. In het bovenste zit ook een tandwiel. Wanneer er met de dino wordt gereden gaat het bovenste wieltje in de zelfde zin meedraaien. Het onderste wieltje wordt niet aangedreven maar is met verticale stangen verbonden met het bovenste wieltje, Als het bovenste wieltje dus draait draait het onderste met dezelfde snelheid en zin mee. Als men ondertussen kijkt naar de onderkant van de stangen dan bekomt men hier dus een cirkelvormige beweging, Hieraan kunnen de poten worden verbonden waardoor de benen de gewenste beweging zullen maken.



woensdag 21 oktober 2015

Uitwerking alle mechanismes

Omdat we uit het vorige consult leerden dat de wieltjes moeten weggewerkt worden gingen we op zoek naar een mechanisme waarbij er geen wieltjes zichtbaar zijn. Ons oog viel op het volgende idee:
In een verticale geleider ligt een verschuifbaar blokje, hieraan is een stang verbonden. Deze stang is op één punt verbonden met het wiel. Dit wiel wordt aangedreven door een overbrengen die komt van één van de wieltjes die op de grond rollen. Het resultaat hiervan is een ellipsvormige beweging waarmee de poten van de dino zullen bewegen.

Zowel de bek als de staart worden aangedreven door een touw dat via een krukas of een wiel is verbonden, om de staart te laten terugkeren naar zijn startpositie werken we met rekkers.



woensdag 14 oktober 2015

Belangrijk consult voor camoufleren wielen


Eerst en vooral werd hier het staartmechanisme voorgelegd om deze niet als stuur te gebruiken, maar wel de realistische links-rechts-beweging toe te passen. Ook de mondbeweging zit goed alsook de beweging van de poten, enkel de zichtbare wielen blijven een groot minpunt. Deze geven het gevoel alsof het 'gewoon' een dino is op wielen. Dit moest nog veranderen door bijvoorbeeld  een klein wieltje in een kruis-steun te plaatsen en zo met overbrengingen en andere mechanismen de juiste (rotatie-)beweging te krijgen voor de benen. De verbindingen met de staart en de mond zouden dan ook vanuit andere punten waar deze overbrengingen uitkomen, kunnen komen.

Nieuw prototype na presentatie

Na de presentatie werd een nieuw prototype gemaakt, waarbij vooral gefocust wordt op de beweging van de volledige poten. Er werden kleine stukjes aangeplakt die de beweging van de onderdelen beperkte, zodat deze meer de gewenste beweging bereikten. De mondbeweging blijft dezelfde als bij het vorige model en de verhoudingen staan niet op punt, omdat dit model enkel dient om de mechanismen te bepalen. Zo moeten de benen veel meer van bovenaan starten zodat de staart ook minder fel naar beneden moet en de steunbalk moet veel subtieler.


Dit filmpje illustreert de beenbeweging, al moet bij het onderste deel ervan nog beperkingen worden toegevoegd. Ook is hier te zien dat de onderkanten in de onderste stand van het wiel de grond even raken. 


maandag 12 oktober 2015

Extra steun met de staart of met liggende balk

Als de staart op de grond steunt, kan deze worden gebruikt als stuur. Hier werd dit wat aangepast in vergelijking met de vorige modellen: ze draait nu rond 1 scharnierpunt, waardoor de staart makkelijker sturen is. Het kind moet hierbij met zijn lichaam een beetje links of rechts bewegen, waardoor het de beweging van de dino wat nabootst.



Als de staart de grond niet raakt, dan moet er een extra balk voorzien worden tussen de benen die als steun dient. Het grootste voordeel hierbij is dat de staart dan een realistische links-rechts beweging maakt, volgens hetzelfde principe als de bek (met touwen). Dit komt de authenticiteit van de beweging van de T-rex ten goede, want dit is ook een typische beweging ervan, zoals te zien was in de filmpjes over de beweging ervan. Het nadeel hierbij is echter dat het kind dan niet meer kan sturen via de staart.



vrijdag 2 oktober 2015

Sturen met de staart

Aan de hand van de lego-dinosaurus werden 2 mechanismen gemaakt om te sturen d.m.v. de staart:

Bij de eerste is de staart verbonden met een stuurhendel d.m.v. een stang (die door het lichaam van de T-rex loopt). Het kind kan dus de stuurhendel naar links of rechts bewegen om te sturen.


Bij het tweede mechanisme is de staart verbonden met het zitstuk voor het kind. Deze kan dus sturen door zijn zitvlak zijwaarts te bewegen.


woensdag 30 september 2015

Consult & tips

Na op consult de houten beenbeweging en de lego-dino te hebben voorgesteld, waren dit de belangrijkste zaken die aan bod kwamen:

-Kleinere wieltjes en ervoor zorgen dat de voeten heel even de grond raken, zodat de dinosaurus zichzelf  eventjes voortduwt.
-De staart als stuurmiddel gebruiken.

Eerste prototype

Hieronder staan enkele foto's en een filmpje van het eerste prototype. Dit is een prototype van de beweging van de poten van de t-rex.



Het mechanisme van deze poten (4 balken) is gebaseerd op de opbouw van de echte poot: dijbeen, kuitbeen, voetzool en de tenen waar de tyrannosaurus enkel op steunt (dus niet op zijn gehele voet).




Hieronder staat een filmpje van het prototype van een volledige dino gemaakt in lego technics. Hierbij is er vooral gefocust op de beweging van de bek.



Eerste schetsen

Hieronder staan de schetsen van onze eerste ideeën:

Het eerste idee was een dino waarop de benen aan de wielen bevestigd worden zodat deze een cirkelvormige beweging vormen, er kan niet gestuurd worden met deze dino, maar de staart en de mond kunnen wel bewegen.


Bij de eerste feedback kregen we de opmerking dat ons idee te veel lijkt op een echte fiets met daarop een dino gebouwd. Het is eerder de bedoeling dat er ook echt iets gebeurd met deze dino ipv dat hij gewoon de bewegingen van de fiets volgt. Omdat we dus moeten proberen om van de grote wielen en de kinderfiets af te stappen leek ons het grootste probleem het evenwicht van de dino te zijn. Na veel denkwerk bekeken we beelden van 'walking with dinosaurs'. Dit is een show waarbij er gebruik wordt gemaakt van reusachtige modellen van dino's. Omdat bij deze shows het realisme zo hoog mogelijk moet zijn maken zijn natuurlijk geen gebruik van grote wielen. De dino loopt hier dan ook op zijn twee poten, maar wordt in evenwicht gehouden door een balk die over de grond rolt waarop de dino met een verticale steun wordt bevestigd. 


Om een realistische beweging van de poten te bekomen, mag deze niet gewoon een puur cirkelvormige beweging maken, maar moet ze naar omhoog gaan ellipsvormig en dan vlak op de grond rusten. Dit zou bijvoorbeeld mogelijk zijn met een soort van railsysteem.


Hier is er een mechanisme met touwen om de mond en de staart te laten bewegen. De staart zou kunnen bestaan uit verschillende compartimenten voor een soepele beweging.


zondag 27 september 2015

Keuze van het dier en beweging

Aangezien de keuze van het dier in eigen handen lag wilden we een dier dat de kinderen aanspreekt en anders is dan de "basis"-dieren waarmee kinderen vaak te maken krijgen (katten, honden, paarden,...). Enkele van onze ideeën waren: een schildpad, rups, slang en een T-Rex. Na wat overwegingen hebben we besloten om ons project te bouwen rond de tyrannosaurus rex. We denken dat dit dier vele kinderen zal aanspreken aangezien het er stoer en gevaarlijk (natuurlijk ook niet te) uitziet, het is ook niet iets wat ze dagelijks zien, dus dit zal zeker meer hun aandacht trekken.

Hierna kozen we verder te bouwen op twee bewegingen: de typische beweging van hun benen en het openen van de bek van het dier.

We baseerden deze bewegingen op de beweging van een T-rex in filmpjes, zoals hier in 'Walking With Dinosaurs'.


zaterdag 26 september 2015

Opdracht


In het kader van het vak constructief ontwerpen kregen we de opdracht  om in groepsverband (met twee personen) een mobiel dier te ontwerpen. De bedoeling is om een verkoopbaar kinderspeelgoed te ontwerpen voor peuters/kleuters waarop het kind kan plaatsnemen en met eenvoudige bewegingen of handelingen het speelgoed dier, dat zijn dierlijke bewegingen uitvoert, kan doen verplaatsen.


Duur van de opdracht: 12 weken

Er wordt verwacht dat er goedkope en eenvoudige prototypes worden gemaakt. Het finaal prototype moet kindvriendelijk, kleuter-proof, verkoopbaar en aantrekkelijk zijn.