woensdag 30 september 2015

Consult & tips

Na op consult de houten beenbeweging en de lego-dino te hebben voorgesteld, waren dit de belangrijkste zaken die aan bod kwamen:

-Kleinere wieltjes en ervoor zorgen dat de voeten heel even de grond raken, zodat de dinosaurus zichzelf  eventjes voortduwt.
-De staart als stuurmiddel gebruiken.

Eerste prototype

Hieronder staan enkele foto's en een filmpje van het eerste prototype. Dit is een prototype van de beweging van de poten van de t-rex.



Het mechanisme van deze poten (4 balken) is gebaseerd op de opbouw van de echte poot: dijbeen, kuitbeen, voetzool en de tenen waar de tyrannosaurus enkel op steunt (dus niet op zijn gehele voet).




Hieronder staat een filmpje van het prototype van een volledige dino gemaakt in lego technics. Hierbij is er vooral gefocust op de beweging van de bek.



Eerste schetsen

Hieronder staan de schetsen van onze eerste ideeën:

Het eerste idee was een dino waarop de benen aan de wielen bevestigd worden zodat deze een cirkelvormige beweging vormen, er kan niet gestuurd worden met deze dino, maar de staart en de mond kunnen wel bewegen.


Bij de eerste feedback kregen we de opmerking dat ons idee te veel lijkt op een echte fiets met daarop een dino gebouwd. Het is eerder de bedoeling dat er ook echt iets gebeurd met deze dino ipv dat hij gewoon de bewegingen van de fiets volgt. Omdat we dus moeten proberen om van de grote wielen en de kinderfiets af te stappen leek ons het grootste probleem het evenwicht van de dino te zijn. Na veel denkwerk bekeken we beelden van 'walking with dinosaurs'. Dit is een show waarbij er gebruik wordt gemaakt van reusachtige modellen van dino's. Omdat bij deze shows het realisme zo hoog mogelijk moet zijn maken zijn natuurlijk geen gebruik van grote wielen. De dino loopt hier dan ook op zijn twee poten, maar wordt in evenwicht gehouden door een balk die over de grond rolt waarop de dino met een verticale steun wordt bevestigd. 


Om een realistische beweging van de poten te bekomen, mag deze niet gewoon een puur cirkelvormige beweging maken, maar moet ze naar omhoog gaan ellipsvormig en dan vlak op de grond rusten. Dit zou bijvoorbeeld mogelijk zijn met een soort van railsysteem.


Hier is er een mechanisme met touwen om de mond en de staart te laten bewegen. De staart zou kunnen bestaan uit verschillende compartimenten voor een soepele beweging.


zondag 27 september 2015

Keuze van het dier en beweging

Aangezien de keuze van het dier in eigen handen lag wilden we een dier dat de kinderen aanspreekt en anders is dan de "basis"-dieren waarmee kinderen vaak te maken krijgen (katten, honden, paarden,...). Enkele van onze ideeën waren: een schildpad, rups, slang en een T-Rex. Na wat overwegingen hebben we besloten om ons project te bouwen rond de tyrannosaurus rex. We denken dat dit dier vele kinderen zal aanspreken aangezien het er stoer en gevaarlijk (natuurlijk ook niet te) uitziet, het is ook niet iets wat ze dagelijks zien, dus dit zal zeker meer hun aandacht trekken.

Hierna kozen we verder te bouwen op twee bewegingen: de typische beweging van hun benen en het openen van de bek van het dier.

We baseerden deze bewegingen op de beweging van een T-rex in filmpjes, zoals hier in 'Walking With Dinosaurs'.


zaterdag 26 september 2015

Opdracht


In het kader van het vak constructief ontwerpen kregen we de opdracht  om in groepsverband (met twee personen) een mobiel dier te ontwerpen. De bedoeling is om een verkoopbaar kinderspeelgoed te ontwerpen voor peuters/kleuters waarop het kind kan plaatsnemen en met eenvoudige bewegingen of handelingen het speelgoed dier, dat zijn dierlijke bewegingen uitvoert, kan doen verplaatsen.


Duur van de opdracht: 12 weken

Er wordt verwacht dat er goedkope en eenvoudige prototypes worden gemaakt. Het finaal prototype moet kindvriendelijk, kleuter-proof, verkoopbaar en aantrekkelijk zijn.